Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Reactie KVGO Hoofdlijnenakkoord

Terechte aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen. BTW-verhoging op dagbladen, tijdschriften en boeken bittere pil voor onze sector. 

Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen die een nieuw kabinet gaan vormen, heeft wat het KVGO betreft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers èn bedrijven. Het akkoord ondersteunt ondernemerschap en verdienvermogen, maar ook voor de herintroductie van degelijke budgettaire regels. Tegelijkertijd wordt de grafische sector hard geraakt door de BTW-verhoging van dagbladen, tijdschriften en boeken.

Impact verhoging btw

De formerende partijen zijn in het hoofdlijnenakkoord overeengekomen dat het btw-tarief over dagbladen, tijdschriften en boeken van 9% naar 21% wordt verhoogd. Met het verhogen van het btw-tarief willen de coalitiepartijen zo’n 300 miljoen euro per jaar ophalen. Een bijzondere maatregel, want in de meeste landen zien we de afgelopen jaren juist een tegengestelde beweging en een verdere verlaging van de btw op diezelfde producten.

Dick Naafs, voorzitter KVGO: “Die btw-verhoging is voor ons een echte bittere pil. Het maakt drukwerk, waaronder dus dagbladen, tijdschriften en boeken, duurder en minder toegankelijk. Daarnaast vinden we ook dat dit maatschappelijk een vreemde keuze is. Immers, drukwerk is een essentieel communicatiemiddel. Via deze btw-verhoging worden de drempels voor bedrijven, verenigingen en allerlei andere instanties steeds hoger om op een impactvolle en duurzame manier te communiceren. We gaan hier uiteraard tegen in verzet.”

Ondernemerschap

Tegelijkertijd ziet het KVGO ook een aantal positieve uitgangspunten in het hoofdlijnenakkoord vermeld staan. Zo zien we een lastenverlichting voor burgers tegemoet, en worden er eindelijk maatregelen genomen die werken weer meer moet doen lonen. Ook de eerder aangekondigde fiscale plannen (zoals de belasting van inkoop van aandelen, verhoging van box-2, de versobering van de mkb-winstvrijstelling en de extra verhoging van de CO2-heffing en energiebelasting) zullen niet doorgaan.

Daarnaast juichen we toe dat er een einde lijkt te komen aan allerlei extra eisen (nationale koppen) bovenop EU-regels, zodat er een gelijk speelveld is en blijft. Ontzettend belangrijk voor grafische bedrijven, die toch ook vaak in concurrentie zijn met ondernemingen in andere Europese landen.

Naafs: “We vinden het een goede zaak dat maatregelen worden teruggedraaid die schadelijk zijn voor het ondernemingsklimaat. Ondernemers moeten kunnen blijven ondernemen en investeren. Om dit mogelijk te maken, hebben we daarom ook echt behoefte aan stabiliteit en zekerheid. En vooral ook aan een verlaging van de regeldruk voor mkb-bedrijven die vaak erg hinderlijk is en niet altijd een doel dient.”

Verdere uitwerking

Voor ondernemers komt het nu aan op de verdere uitwerking. Veel van de aangekondigde maatregelen moeten immers nog verder worden uitgewerkt. KVGO werkt hier graag aan mee binnen VNO-NCW. Waarbij we als brancheorganisatie echt aandacht geven aan de uitvoering en stabiliteit van het beleid.