13 oktober 2017 | Hoofddorp

“Recht op papieren communicatie in regeerakkoord”

“Mensen die niet elektronisch kunnen communiceren moeten dat ook op een andere manier kunnen blijven doen. Daarom blijft er een keuzemogelijkheid om per post met de overheid te communiceren.” Dat is te lezen in het regeerakkoord. Een goede stap, vindt Papierenkaton.nl, maar het gaat niet ver genoeg. 

‘Overheidscommunicatie die nu nog fysiek plaatsvindt, moet in de toekomst ook digitaal kunnen: veilig, snel en goedkoop. De elektronische dienstverlening via mijnoverheid.nl wordt verbeterd’.

Wat Papierenkarton.nl betreft is de toezegging van de komende regering een goede stap. Echter, de keuzemogelijkheid om per post te communiceren dient niet alleen afhankelijk te zijn van het niet elektronisch kunnen communiceren, maar evengoed van het niet elektronisch willen communiceren.

De ontvanger moet zelf kunnen beslissen op welke wijze hij de informatie ontvangt. Zeker als het gaat om belangrijke overheidsinformatie.

‘De dienstverlening wordt meer servicegericht, er komt een machtigingsfunctie en mijnoverheid.nl wordt in staat gesteld om pushberichten te versturen om proactief te waarschuwen. Mensen die niet elektronisch kunnen communiceren moeten dat ook op een andere manier kunnen blijven doen. Daarom blijft er een keuzemogelijkheid om per post met de overheid te communiceren’.

Dat valt te lezen in het regeerakkoord dat op 10 oktober is gepresenteerd. De bepaling sluit aan bij eerdere kritiek van de Ombudsman op de digitalisering van overheidsinformatie maar ook bij het recent verschenen rapport van de Wetenschappelijk Raad voor Regeringsbeleid: Weten is nog geen doen.

Ook interessant...

24 november 2021

1e kwartaal 2022: jaarlijkse systeemheffing van €2,90 per ton grafisch papier en karton

20 november 2020

1e kwartaal 2021: systeemheffing van € 2,90 per ton grafisch papier en karton

21 december 2020

EU-milieukeur: milieucriteria voor bedrukt papier, kantoormateriaal van en draagtassen van papier

18 november 2017 | Venlo

Henk van Houtum: “Papier, het groenste materiaal dat er is”