Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Trainingsdag 3 Unlock Your Potential

Eind vorige week heeft de derde trainingsdag van Unlock Your Potential plaatsgevonden: “Ik & mijn team”. In een oefening ervaarden we hoe uitdagend het is om vier verschillende medewerkers effectief aan te sturen, elk met een ander ontwikkelniveau. De principes van situationeel leiderschap boden de deelnemers nieuwe inzichten, die ze direct in de praktijk kunnen toepassen.

Situationeel leiderschap

Situationeel leiderschap is een leiderschapsmodel dat stelt dat er geen eenduidige beste manier van leidinggeven bestaat, maar dat de meest effectieve stijl afhangt van de situatie en de behoeften van de medewerkers. Het model onderscheidt vier leiderschapsstijlen: instrueren, begeleiden, ondersteunen en delegeren. Deze stijlen variëren op basis van de mate van taakgericht en mensgericht gedrag van de leider. Leiders passen hun stijl aan op basis van de bekwaamheid en bereidheid van hun teamleden om specifieke taken uit te voeren. Het doel is om de productiviteit en tevredenheid van het team te maximaliseren door flexibel en adaptief leiderschap.

Teamwork en -challenge

De deelnemers hebben met behulp van de piramide voor goed teamwork hun eigen team ingeschat. Hierdoor kregen ze inzicht in welke aandachtspunten hun team nodig heeft van de leidinggevende om een hoger niveau van samenwerking te bereiken. Naast lessen in conflicthantering werden de deelnemers ook op de proef gesteld met een team challenge, wat hun vaardigheden en samenwerking verder testte.