Afgelopen woensdag heeft het kabinet het nieuwe steun- en herstelpakket bekend gemaakt. Inmiddels zijn wat meer details bekend, daarom onderstaand een verkort overzicht. Nog niet alle details zijn bekend en daarnaast is voor een aantal zaken toestemming nodig van de Europese Commissie.
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
Net als in het 4e kwartaal 2020 geldt ook voor de eerste 2 kwartalen van 2021, dat deze regeling open staat voor alle bedrijven. Er is geen selectie op basis van een SBI-code. Daarbij is de regeling nu ook voor grote bedrijven toegankelijk. Dus: voor al onze leden.
Vergelijking TVL-periodes en de bijbehorende bedragen (Q2 is gelijk aan Q1):
Het loket voor de aanvraag van de TVL voor het 1e kwartaal opent begin februari via rvo.nl. Op dat moment zullen nog niet alle wijzigingen zijn doorgevoerd en zal de berekening worden gedaan op basis van de eerdere subsidiebedragen. De consequenties van de wijzigingen worden later bepaald en uitbetaald.
NB: de ontvangen TVL-subsidies worden als omzet meegeteld voor de NOW-subsidies. Dit kan in een aantal gevallen betekenen, dat vooraf één en ander zorgvuldig moet worden afgewogen en berekend om naheffingen te voorkomen.
NOW
De NOW-subsidie wordt verhoogd van 80 naar 85 procent. De loonsomvrijstelling blijft 10 procent. Deze subsidie voor het 1e kwartaal kan worden aangevraagd vanaf 15 februari. Meer informatie over de NOW staat op de KVGO Personeelswijzer.
Belastingmaatregelen
De periode voor het aanvragen van (verlenging van) uitstel van betaling wordt verlengd tot 1 juli 2021. Ook de datum waarop/vanaf moet worden terugbetaald schuift op, dit wordt 1 oktober 2021. Ondernemers krijgen 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen.
Informatie hierover en de overige belastingmaatregelen is te vinden op: Belastingmaatregelen vanwege coronacrisis verlengd
Het volledige overzicht van alle onderdelen van het steun- en herstelpakket kunt u vinden op: Forse uitbreiding steun- en herstelpakket | Nieuwsbericht