De Finse Transport Unie (AKT) wees het meest recente schikkingsvoorstel voor een nieuwe cao af. Dit voorstel werd door de bemiddelaar afgelopen weekend, na intensief overleg, op tafel gelegd. Volgens de vakbond was de voorgestelde salarisverhoging ‘minimaal’ in vergelijking met het vorige aanbod, terwijl het bredere vraagstuk van de arbeidsvoorwaarden niet aan de orde was gekomen.
“De staking van de stuwadoorsindustrie gaat daarom voorlopig door, totdat er een akkoord is bereikt”, aldus de AKT.
De onderhandelingen werden donderdag om 14.00 uur hervat, zo maakte het Landelijk Bemiddelaarsbureau op Twitter bekend.
Haventerminalarbeiders en vrachtwagenchauffeurs eindigden hun eerste vakbondsactie deze week, maar er zijn al nieuwe stakingswaarschuwingen aangekondigd. Als er geen akkoord wordt bereikt, staken werknemers in deze twee sectoren van 1 t/m 8 maart.
De AKT blijft zeggen dat het belangrijkste doel is om tot een overeenkomst te komen die de loonniveaus verbetert en koopkrachtverlies corrigeert. Ook moeten bepaalde kwesties met betrekking tot de arbeidsomstandigheden worden opgelost.
Hoewel tot nu toe geen enkele pulp- of papierfabriek hinder als gevolg van de stakingen heeft gemeld, heeft een aantal aangegeven dat de situatie zou kunnen veranderen als de vakbondsactie voor een langere periode aanhoudt.
Metsä Group vertelde maandag aan Fastmarkets RISI dat de fabrieken in Finland blijven draaien, maar zei dat als de stakingen lang aanhouden, de fabrieksactiviteiten “moeilijk zullen worden”. Zowel grondstoffen als producten zijn afhankelijk van de activiteiten en werkzaamheden in de havens.
UPM heeft klanten geïnformeerd dat de stakingen gevolgen kunnen hebben voor de levering van pulp die in haar Finse fabrieken wordt geproduceerd, maar zei dat om mogelijke gevolgen te beperken, de opslagcapaciteit buiten de havens is vergroot en de voorraadniveaus buiten Finland zijn verhoogd. Het bedrijf merkte ook op dat de leveringen van zijn gebleekte eucalyptus-kraftpulp uit Uruguay niet werden beïnvloed door de stakingen.
Vanuit het KVGO volgen we deze situatie en de mogelijke gevolgen voor de grafische industrie op de voet. Heb je hierover vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen door te bellen naar 020 54 35 678 of stuur een e-mail naar info@kvgo.nl.