Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Veiligheid en gezondheid op de werkvloer belangrijk voor grafische sector

Deze week kwam in het nieuws dat het op de werkvloer van het midden- en kleinbedrijf onveiliger wordt. Een van de oorzaken komt door de personeelstekorten, waardoor er hoge werkdruk is en veiligheid er onbewust bij inschiet. Ook zijn er veel mkb-bedrijven die nog steeds niet de wettelijke verplichte arbo risicoanalyse (RI&E) hebben opgesteld. De waarschuwing is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK). De Arbeidsinspectie herkent dit probleem. Uit de cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat 2.526 mensen vorig jaar slachtoffer werden van een arbeidsongeval. Naast mensenlevens worden de jaarlijkse kosten (denk aan medische kosten en verzuim) geschat op 6,1 miljard.

Helft van MKB bedrijven nog geen verplichte risicoanalyse opgesteld

Als werkgever heb je het beste met jouw werknemers voor, een veilige en gezonde werkplek is daarbij belangrijk. Je kunt als werkgever natuurlijk alleen preventief beschermende maatregelen treffen als je weet wat er speelt. Al vanaf 1 januari 1994 is het voor ieder bedrijf die werknemers in dienst heeft, verplicht om te onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van werknemers.  Ondanks dat deze risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) verplicht is, heeft slechts de helft van de mkb-bedrijven een RI&E.

Gratis high end tools voor KVGO leden

De grafische sector kent een lange traditie van aandacht voor goede arbeidsomstandigheden. Al vele jaren wordt er geïnvesteerd in high end tools om grafische bedrijven en medewerkers te faciliteren bij het realiseren van een gezonde en veilige werkomgeving.

Om bedrijven in de praktijk te ondersteunen hebben de sociale partners onder andere een branche RI&E ontwikkeld specifiek voor bedrijven in de grafische sector. Deze branche RI&E Grafimedia is gratis beschikbaar voor KVGO leden. De branche RI&E is ook erkend door de overheid. Daardoor vervalt de verplichte toetsing door een arbodienst/arbo-kerndeskundige voor bedrijven t/m 25 werknemers.

Gratis helpdesk voor het ontzorgen van KVGO leden

Bij het ontwikkelen van de branche RI&E Grafimedia is veel aandacht besteed aan klantvriendelijkheid. Toch blijkt soms in de praktijk dat bedrijven – mede door de beperkte tijd – even op weg moeten worden geholpen bij het starten of werken met de branche RI&E Grafimedia. Ook daar is rekening mee gehouden. KVGO leden kunnen gratis gebruik maken van de de eerstelijns helpdesk Arbografimedia. Heb je inhoudelijke of ICT vragen, dan zullen de adviseurs je ondersteunen zodat je snel verder kunt. Dat bespaart je veel tijd en moeite.

Meer informatie?

De branche RI&E Grafimedia en alle ontwikkelde hulpmiddelen zijn te vinden op het Arbo platform. Eventuele 1e lijns hulpvragen worden door de helpdesk Arbografimedia (info@arbografimedia.nl) kosteloos beantwoord voor KVGO leden.