Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Wederom uitstel uitspraak hoger beroep JA/JA-sticker

De uitspraak in het hoger beroep inzake de invoering van de JA/JA-sticker in de gemeente Amsterdam is opnieuw uitgesteld tot 3 september. Dat maakte het hof vandaag bekend. Het KVGO, Spotta en MailDB gingen in hoger beroep tegen het oordeel van de rechter dat Amsterdam de JA/JA-sticker, die afwijkt van het landelijke systeem, mag invoeren.

Belangrijke uitspraak

Het KVGO, verspreider Spotta en branchevereniging MailDB zijn van begin af aan van mening dat het niet aan de gemeente is om de JA/JA-sticker in te voeren. Daarnaast schaadt de JA/JA-sticker de belangen van winkeliers en de betrokken branches. En is de invoering gebaseerd op onjuiste en niet bewezen milieuclaims. Pas na de uitspraak wordt duidelijk of gemeenten bevoegd zijn om zelfstandig tot invoering van de JA/JA-sticker over te gaan en zo ja, onder welke voorwaarden. “We zien de uitspraak met vertrouwen tegemoet” aldus KVGO voorzitter Dick Naafs. Hij vult aan: “Onze bedrijfstak wordt met deze acties van gemeenten sterk onder druk gezet, zeker nu enkele gemeenten ook de Huis-aan-Huisbladen onder het regime willen brengen van de JA/JA-sticker, een absoluut onwenselijke ontwikkeling.”

NEE/JA- of NEE/NEE-sticker

De gemeente Amsterdam hanteert de JA/JA-sticker sinds 1 januari 2018. Amsterdammers moeten sinds die datum uitdrukkelijk aangeven dat ze folders willen ontvangen. Voorheen moesten ze een sticker op de brievenbus plakken als ze géén ongeadresseerde reclame wilden: de NEE/JA- of NEE/NEE-sticker die in heel Nederland wordt gehanteerd. Op 11 september 2017 diende een rechtszaak van brancheorganisaties KVGO en MailDB tegen de gemeente Amsterdam over de invoering van de JA/JA-sticker. Op 22 november 2017 oordeelde de rechtbank dat de gemeente Amsterdam deze sticker mocht invoeren. MailDB, Spotta en het KVGO zijn in januari 2018 in hoger beroep gegaan, de zitting was op 28 maart 2019.