Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Werkgevers zien geen andere optie dan eindbod

Na zeven onderhandelingsrondes, waarin partijen elkaar dicht genaderd waren, is het overleg voor de nieuwe Grafimedia cao helaas geëindigd in een eindbod van werkgeverszijde.

Reinier de Koning, eerste onderhandelaar namens het KVGO: ‘We hebben een ultieme poging gedaan om de vakbonden tegemoet te komen maar hun looneis was echt te hoog’.

Struikelblok: loon

De situatie in de grafische sector is sinds de voorstellenbrief die werkgevers in september 2020 aan de vakbonden stuurden niet verbeterd. Integendeel. De omzet is iedere maand nog steeds lager dan dezelfde maand van vorig jaar en de aangescherpte coronamaatregelen, met de lockdown in de anders zo drukke decembermaand, zorgen voor nog minder werk voor de grafische bedrijven. De sector is dan ook, nog meer dan reeds het geval was, gebaat bij een pas op de plaats.

De laatste eis van de vakbonden bedraagt een structurele loonsverhoging van 20 cent per uur per 1 april 2021 en 500 euro eenmalig per 1 september 2021. Werkgevers hebben laten weten op dit moment echt niet meer te kunnen bieden dan 18 cent per uur vanaf 1 augustus 2021. Deze afstand leidde ertoe dat cao-partijen niet anders konden dan concluderen dat zij er niet uit zouden komen.

Eindbod

Werkgevers hebben vervolgens een eindbod opgesteld. Dit bevat, naast het loonbod, een aantal punten waarop partijen al tot elkaar waren gekomen. De vakbonden leggen het eindbod voor aan hun leden.

De volledige tekst van dit eindbod is hier te downloaden: