Delegatie
De Koning volgt Frans Beun op. Beun had vooraf aangegeven dat zijn betrokkenheid bij de cao-onderhandelingen eenmalig zou zijn. Bovendien hadden ook andere delegatieleden laten weten dat de vorige cao hun laatste zou zijn. De Koning: “Er moest dus nieuwe bezetting komen. Ik werd benaderd door Fons Bakkes, vlak voor zijn afscheid als KVGO-directeur. Bij ledenbijeenkomsten heb ik een aantal keren goede input gegeven. Dat hebben ze bij het KVGO opgemerkt en ze vonden mij geschikt voor een dergelijke rol. Ik heb natuurlijk ook informeel wel eerder contact gehad met het bestuur.”
De delegatie bestaat verder uit Henk Harkema (Multicopy Nederland), Loes Hassink (Hassink Verpakkingsdrukwerk), André Marcelis (MarcelisDékavé) en Inge Harder (De Groot Drukkerij). Maarten Jansen, Kirsten Linders en Aukje van het Nederend van het KVGO staan de delegatie met raad en daad bij.
Rudico
De Koning is algemeen directeur bij Rudico Group in Eerbeek. Het bedrijf heeft 90 medewerkers en levert niet alleen aan de kartonindustrie, maar ook aan de foliemarkt. “Toch zijn we een echt grafisch bedrijf. We maken de verpakking niet zelf, maar verzorgen de mooie uitstraling van de verpakking.” De groep bestaat uit drie bedrijven. Rudico B.V. verzorgt het artwork en levert clichés aan de verpakkingsindustrie. Felco B.V. verzorgt bredebaan drukwerk, ook wel pre-print genoemd (2,5 meter breed), voor de kartonnage. Pulse Anilox Cleaning B.V. heeft een reinigingsconcept voor drukmachines, wat specifiek bedoeld is om het rasterwalsvolume constant te houden. Daarmee wordt het drukresultaat voorspelbaarder. Voor de hele groep geldt dat het vertrekpunt het grafische proces is. De Koning: “We zorgen ervoor dat een bruine doos in iets fantastisch verandert.”
De flexo-druktechniek is een belangrijk technische verschil met de doorsnee drukkerij, vertelt hij. Maar het grootste verschil zit hem in de klantenkring. “De dynamiek van reclamedrukwerk is bijvoorbeeld anders dan die bij verpakkingen. Reclamedrukkers hebben het zwaar, terwijl op dit moment de verpakkingen in het supermarktsegment niet zijn aan te slepen. Toch zitten ook wij in een hoogst competitieve markt en is het orderverloop op de langere termijn niet duidelijk. Hebben we op het moment te maken met een piek of neemt de vraag naar verpakkingen structureel toe? Consumenten gedroegen zich in het tweede kwartaal anders dan normaal. De kelders werden vol gelegd met wc-papier en macaroni. Dat valt nu weer weg. Het is een bijzonder jaar, dat mogen we wel vaststellen.”
Voordat hij aan de slag ging bij Rudico, was De Koning actief in verschillende andere branches, die een andere dynamiek kennen dan de grafische industrie. “Het is in een aantal opzichten moeilijk te vergelijken. Zonder de andere bedrijfstakken tekort te doen, bij automotive en fabrieken in de metaalindustrie wordt meer met flexibele contracten en uitzendkrachten gewerkt. Bepaalde werkzaamheden zijn daar meer opgeknipt in kleine deeltaken en sneller aan te leren. In de grafische industrie is dat lastiger. Het is echt een vak dat je je eigen moet maken. Het drukkersvak, zoals wij dat kennen in de praktijk, leer je niet op school. Er zitten ongelofelijk veel variabelen in het proces, wat eveneens geldt voor dtp en andere grafische beroepen.”
Onzeker toekomstbeeld
De grootste uitdaging bij de cao-onderhandeling zit hem in een visie op de nabije toekomst, verwacht De Koning. “Het gaat erom of we elkaar daarin kunnen vinden. Er is veel onzekerheid en de situatie is uniek. Dat maakt het moeilijk om langetermijnafspraken te maken. Geen van de partijen heeft een duidelijk beeld van de toekomst, want de huidige situatie is nog niet eerder voorgekomen. Voor werkgevers is stabiliteit dan ook het meest van belang en dat is dan ook de titel van onze voorstellenbrief.”
De coronacrisis zorgt voor onzekerheid bij alle partijen. Tot nu toe was de werknemer eraan gewend dat er regelmatig een percentage op het loon komt. “Behalve vragen over duurzame inzetbaarheid en opleiding, ging het bij de cao-onderhandelingen vooral over hoeveel procent de loonsverhoging zou worden. Nu is de situatie volledig anders. De werknemers volgen met argusogen de bedrijfsresultaten, vermoed ik. Ze zullen zich afvragen wat het voor hun baan betekent en wat er nog mogelijk is als ze hun baan verliezen.”
Ook bij de werkgevers zijn er zorgen, weet De Koning. “De werkgevers kunnen er nu geen lastenverzwaring bij hebben. Iedereen heeft het al zwaar genoeg om de balans goed te houden. Er wordt scherp aan de wind gevaren en door een extra windhoos kunnen bedrijven kapseizen. Als er geen grote budgetten zijn om lonen te indexeren, dan zijn die er ook niet voor grote opleidingstrajecten. De werkgever snapt dat er behoefte is aan het fit en up-to-date blijven, maar het is de uitdaging om dat binnen de huidige mogelijkheden voor elkaar te krijgen.”
De toekomst van de delegatie
Op de vraag of hij bij de volgende cao weer eerste onderhandelaar wil zijn, houdt hij een slag om de arm bij zijn antwoord. “Er is geen spoorboekje voor cao-onderhandelingen. Ik leid al een aantal jaren een groot bedrijf. Daar heb ik te maken met een ondernemingsraad en alles wat erbij hoort. Ik weet wat het is om zowel naar de werkgevers- als werknemerskant te kijken. Mochten we voorlopig voor de korte termijn iets afspreken om later afspraken te kunnen maken voor de langere termijn, dan ligt het voor de hand dat bij het vervolg dezelfde mensen om tafel zitten.”
Download hier de voorstellen van werkgevers: