Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Werknemer in de toekomst meer rechten bij faillissement?

Wellicht heeft u er al iets over gehoord: er ligt een wetsvoorstel om de wet overgang van ondernemingen aan te scherpen.
Dit wetsvoorstel ligt op dit moment ter consultatie voor. De consultatie eindigt op 21 augustus 2019. Daarna zal het wetsvoorstel, eventueel in gewijzigde vorm, aan de Tweede Kamer worden gestuurd. Als de Tweede Kamer akkoord is, zal de Eerste Kamer zich erover buigen.

Wat houdt dit wetsvoorstel in? Als het wetsvoorstel in de huidige vorm wordt aangenomen wordt de wet ook van toepassing op overnames in faillissementssituaties. Dat betekent dat de overnemende partij alle werknemers uit de failliete organisatie een arbeidsovereenkomst zal moeten aanbieden, met behoud van arbeidsvoorwaarden.

Er zijn veel kritische geluiden te horen op dit wetsvoorstel. Zo wordt aangegeven dat een overnemende partij zich hierdoor zou kunnen laten afschrikken en daarom de overname niet doorgaat. Op dat moment staan alle werknemers op straat. Ook zou de overnemende partij een lager bod kunnen doen vanwege de hogere personeelskosten. In dat geval blijft er minder geld over voor de schuldeisers van de failliete partij.

Al met al is het laatste woord hierover ongetwijfeld nog niet gezegd. Het KVGO houdt de ontwikkelingen op de voet bij en informeert u hierover uiteraard tijdig.