Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Wet verplicht cybersecuritymaatregelen voor bedrijven

Een nieuwe wet, NIS2, komt eraan. Op dit moment geldt in Europa NIS1, een wet voor essentiële bedrijven, zoals water- en telecombedrijven. Met NIS2 zullen heel veel bedrijven daaraan moeten voldoen.

NIS staat voor netwerk- en informatiesystemen en verplicht bedrijven om maatregelen te nemen voor hun digitale veiligheid en het melden van ernstige cyberincidenten.

Impact op meer bedrijven 

De maatregelen onder NIS2 worden uitgebreid naar ondernemingen die van cruciaal belang zijn voor onze economie en samenleving en hun toeleveranciers. En de toeleveranciers van de toeleveranciers. We hebben het dus over de beveiliging van toeleveringsketens en leveranciersrelaties. Je kunt dan denken aan de levensmiddelensector (voedselproductie en supermarktketens), partijen in de chemische- en maakindustrie, afvalverwerking, transport, post- en koeriersdiensten, maar ook de gezondheidszorg, bijvoorbeeld fabrikanten van medische hulpmiddelen. Ook dienstverleners die een financiële instelling, waterleidingbedrijf of energieproducent als klant hebben vallen onder NIS2. We verwachten dat meer dan 100.000 bedrijven aan NIS2 zullen moeten voldoen.

Veiligheid in de keten

Waarom? Hackers die zich richten op grote bedrijven vallen vaak eerst kleine bedrijven aan die in connectie staan met die grote bedrijven. Zo wordt de keten ondermijnd en worden grote én kleine bedrijven geraakt. De nieuwe Europese richtlijn, NIS2, die dit najaar wordt geratificeerd door het Europese parlement, lost dus het onveiligheidsprobleem in de keten op.

Proactief boetebeleid

NIS2 gaat flink veel impact hebben. Het niet naleven ervan betekent namelijk een risico op een forse boete omdat men streng gaat handhaven via proactieve regelmatige controles. Dus niet na meldingen of incidenten maar vooraf. Het belang is immers groot. Onze kerncentrales, watervoeziening en ziekenhuizen moeten veilig blijven. Iedereen die daaraan levert moet meewerken.

Oplossing: Samen Digitaal Veilig helpt je NIS2 compatible te worden

Om bedrijven te helpen met digitale veiligheid en de nieuwe NIS2 richtlijn is het platform Samen Digitaal Veilig ontwikkeld. Samen Digitaal Veilig is een initiatief van branche- en beroepsorganisaties in samenwerking met MKB-Nederland. Het wordt ondersteund door de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en het Digital Trust Center.

Op 20 oktober start: In twee maanden digitaal veilig!

Dit kun je verwachten:

  • Twee maanden kosteloze begeleiding om alles goed te regelen voor jouw organisatie
  • Toegang tot het platform Samen Digitaal Veilig:
    • Korte filmpjes voor jou en je medewerkers, met uitleg over de gevaren en tips hoe je gevaarlijke situaties voorkomt.
    • Praktische checklists waarmee je inzicht krijgt in hoe het staat met jouw digitale veiligheid.
    • Een handig dashboard waarop je de voortgang kunt zien.

De inschrijving voor het twee maanden plan is NU geopend. Kosteloos bij aanmelding voor 20 oktober. Meld je hier aan: Samendigitaalveilig.nl/kvgo

 

Het project Samen Digitaal Veilig is onderdeel van nieuwe samenwerkingsafspraken tussen de ondernemersorganisaties (VNO-NCW, MKB-Nederland) en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat en het Digital Trust Center.

Bron: DTC